onsdag den 22. september 2010

Dag 4 – Lad mig slå et par ting fast om ADHD!


Et godt udgangspunkt er ”Hvad er ADHD ikke?” Forskning viser, at ADHD ikke er forårsaget af dårligt forældreskab, familieproblemer, dårlige lærere eller skoler, for meget TV, fødevareallergi eller for meget sukkerindtag. Før i tiden mente man, at opmærksomhedsforstyrrelser var forårsaget af mindre skader på hjernen. Men kun meget få mennesker med ADHD havde en medfødt eller erhvervet hjerneskade.

En anden teori, der stadig har mediernes opmærksomhed er, at raffineret sukker og tilsætningsstoffer gør børn hyperaktive og uopmærksomme. Forskere fra National Institutes of Health har konkluderet, at dette måske kun passer på ca. 5% af børn med ADHD, for det meste enten yngre børn eller børn med fødevareallergier.

ADHD er højst sandsynligt forårsaget af biologiske faktorer, der påvirker aktiviteten af neurotransmittere i visse dele af hjernen og som har et stærkt genetisk grundlag. Ved brug af PET (Positron Emission Tomografi) scanninger har man ifølge National Institute of Mental Health fundet ud af, hvordan der er en sammenhæng mellem en persons evne til at fastholde opmærksomheden og graden af aktivitet i hjernen. Samtidig blev glukoseniveauet målt i de områder af hjernen, der hæmmer impulser og styrer opmærksomheden. Hos mennesker med ADHD bruger de områder i hjernen, der styrer opmærksomheden mindre glukose, hvilket tyder på at de er mindre aktive. Det fremgår af denne forskning, at en lavere aktivitet i visse dele af hjernen kan medføre uopmærksomhed og andre ADHD symptomer.

Grundet de genetiske faktorer tyder meget på, at der ofte er flere med ADHD i samme familie. Hvis en person i en familie er diagnosticeret med ADHD, er der 25% til 35% sandsynlighed for, at et andet familiemedlem også har ADHD, sammenlignet med 4% til 6% sandsynlighed for en person blandt den øvrige befolkning.


Hyperaktiv hilsen
Charlotte


ADHD Awareness Week arbejder for at fremme viden, forståelse og accept af børn, unge og voksne med ADHD og deres familier.